Meny
Fotograf: Åke E:son Lindman
Fotograf: Åke E:son Lindman
Fotograf: Åke E:son Lindman
Fotograf: Åke E:son Lindman
Fotograf: Åke E:son Lindman
Fotograf: Åke E:son Lindman
Fotograf: Åke E:son Lindman
Fotograf: Åke E:son Lindman
Fotograf: Åke E:son Lindman
Fotograf: Åke E:son Lindman

Skandionkliniken Uppsala

På en höjd i centrala Uppsala tornar en ny gestalt upp sig – Skandionkliniken, Nordens största cancerklinik för behandling med protoner. Sju landsting står tillsammans med Akademiska Hus bakom detta unika samverkansprojekt.

Black ljusdesign är stolta över att vara involverade i ett nyskapande projekt både i arkitektoniska lösningar och ur ett medicinskt perspektiv.

Ljussättningen består av både exteriöra och interiöra delar där mycket fokus har varit att skapa ett ljus som samverkar med tanken att detta inte är en traditionell sjukhusbyggnad utan något mycket mer. I anslutning till kliniken byggs ett patienthotell med 86 dubbelrum. Hotellets resliga volym bär fram anläggningens identitet. Dess perforerade plåtfasad med ljussatta fönsternischer ger byggnaden en mänsklig skala och en textil känsla. En annorlunda byggnad som kan påverka tillfrisknandet i en positiv riktning och exempel på detta är behandlingsavdelningens färgsättning och hotelldelens utformning med naturmaterial och trivsamma rum.
Exteriört är ljussättningen subtil med belysning av vinklade fönsternischer och ett fint ljus runtom byggnaden med en del dolda delare såsom taklandskap och trädgård. Det är en fristad för tillfrisknande patienter men också en välkomnande plats för tillresta Uppsalabesökare.

Beställare:

Akademiska hus och Landstinget

Arkitekt:

Link Arkitekter

Landskapsarkitekt:

WSP Group

Ljusdesigners:

Niklas Ödmann & Fredrik Amnäs

Genomförande år:

2014

Se fler av våra interiörprojekt